Niet alle humus en fulvinezuur zijn gelijkwaardig  

de methode en geologie zijn belangrijk

Bioag europe blad grijs Kennis en ervaring binnen handbereik

Dr. Robert Faust, landbouwkundige en BioAg Specialist, bestudeert humaten al meer dan 40 jaar. Ryan Zadow, biochemicus en R&D manager, heeft er al meer dan 10 jaar onderzoek naar gedaan. Gezamenlijk hebben we een groot deel van de ruwe humusstoffen van over de hele wereld getest, en duizenden onderzoeksverslagen bestudeerd. Verbazingwekkend genoeg worden er nog steeds regelmatig nieuwe aspecten van humussubstanties ontdekt. We blijven op de hoogte van de nieuwste onderzoeken, en voeren daarnaast onze eigen onderzoeken uit hier bij BioAg.

 

Niet alle humus en fulvinezuur (producten) zijn gelijkwaardig. Dit heeft te maken met de

  1. De methode;
  2. de geologie

De methode is belangrijk..

Humussubstanties zijn organisch materiaal dat is ontstaan uit de langzame compostering van plantaardig materiaal in de aarde. Onze bronnen zijn naar schatting 45 miljoen jaar oud. Bij het maken van onze humus en fulvinezuur producten bootsen we natuurlijke verteringsprocessen van de aarde na, en doen er maanden over om deze dynamische moleculen te ontsluiten, met behoud van hun volledige potentieel en basisstructuur. Humussubstanties zijn niet één molecuul, die keer op keer herhaald is. Ze zijn een reeks van moleculen, met vergelijkbare kenmerken. Denk aan sneeuwvlokken, in veel opzichten gelijk, maar ook ieder uniek. Hoe meer de structuur wordt veranderd door middel van chemische processen, warmte en het manipuleren van de substanties, hoe minder optimaal werkzaam de humusstoffen worden.

Wat maakt ons productieproces anders dan dat van anderen?

Humus producten wordt geproduceerd door middel van biodigestie, of fermentatie, waarbij de microben onoplosbare humussubstanties omzetten in oplosbare, laag-molecuulgewicht fracties: de fulvinefracties. De fulvinefractie is klein genoeg om het blad, de cel en zelfs de mitochondriën in de cel binnen te dringen, en dus noemen we het de biologisch beschikbare fractie. De hoog-molecuulgewicht fractie, of humusfractie, wordt daarentegen achtergelaten. Het is te groot om te worden geabsorbeerd door planten en is in plaats daarvan vooral geschikt als bodemverbeteraar.

De fermentatie laat enzymen (plus co-enzymen), antioxidanten en andere delicate stoffen (die gemakkelijk gedenatureerd kunnen worden) intact en de zijketens geopend. Carbonylgroepen (deel van ketonen en aldehyden), carboxygroepen, fenolen en complexe koolhydraten worden ook beschermd. Deze componenten kunnen worden geherrangschikt, zoals intermoleculaire condensatiereacties, in aanwezigheid van OH- (basen) en sterke H30+ (zuren). Dit kan polymerisatie (klontering) van de moleculen veroorzaken en het aantal open receptorplaatsen verminderen die fulvinezuur kenmerken als complexvormer en opruimer van vrije radicalen. Wanneer deze substanties worden beschadigd en/of geherrangschikt door middel van een inferieur productieproces, vermindert dat de bio-beschikbaarheid van het product.
In essentie ontwikkelt ons productieproces het materiaal voorzichtig uit de ruwe bron op nagenoeg dezelfde wijze als het werd gevormd, waardoor een superieur product kan ontstaan.

...En de geologie is dat ook

Humussubstanties vaak worden aangeduid als "leonardiet". Strikt genomen komt leonardiet alleen voor in Noord en Zuid Dakota (Amerika), waar het werd ontdekt door Dr. Arthur G. Leonard. Hoewel leonardiet een humussubstantie is, is het een relatief oude humussubstantie (vergeleken met jongere formaties – die evengoed als oeroud worden aangeduid), die werd gevormd in de aanwezigheid van zout water en erg geërodeerd is. Het resultaat is een product dat rijk is aan humusfractie, goed voor het conditioneren van de bodem, maar laag in fulvine – dat wil zeggen, de biostimulerende fractie. Het grootste deel van de afzettingen, over de hele wereld, werden gevormd in zoutwaterafzettingen waar grassen (waaronder zegge en riet) groeiden tijdens het Laat-Carboon en/of aan de lucht zijn blootgesteld. Het oudere materiaal is nauwer verwant aan steenkool en deels-geoxideerde ligniet.

Er zijn maar weinig bekende afzettingen die in vers water zijn gevormd, en niet geoxideerd of geërodeerd zijn. We hebben bronnen van over de hele wereld getest, en blijven nieuwe bronnen testen. Onze eigen bronnen zijn superieur omdat ze aan landbouw-eisen voldoen: gevormd in zoetwaterafzettingen, waar tijdens het Krijt planten met grote bladeren (palmvaren, wolfsmelk etc.) groeiden, die veel latex en andere nuttige stoffen bevatten. We gebruiken bronnen uit gebieden die beschermd zijn, waar de bodem niet gebarsten is of omhoog bewogen als gevolg van tektonische opheffing.

Een humus product is niet altijd wat het lijkt

De kleur van het product kan een bron van verwarring zijn. Fulvine is per definitie goudgeel van kleur en humuszuur is bruin tot zwart. Als u ooit een donkerbruin fulvineproduct tegenkomt, kunt u er zeker van zijn dat het humus (of in elk geval iets anders) bij in zit, en dan is het moeilijk te zeggen hoeveel fulvine het daadwerkelijk bevat.  Zelfs met een goudgeel product zijn er manieren om het meer geconcentreerd te laten lijken, en er zijn een paar trucjes om een kwaliteitsanalyse in het voordeel van een minder zuiver product te beïnvloeden. Voeg daarbij dat de wetgeving voor etikettering in sommige staten (van Amerika) vereisen dat fulvineproducten worden gelabeld als humusproduct, en dan wordt het erg moeilijk om te weten wat u koopt. De moraal van dit verhaal is dat het belangrijk is om uw fulvineproducten te kopen van een betrouwbare bron, die op kwaliteit zijn getest met behulp van degelijke methodes.

Kijk hier voor extra informatie over de kwaliteit van humus en fulvinezuur

Nieuwsbrief

Voor het laatste humus en fulvinezuur nieuws

 

 

Over BioAg Europe

Blaadje logo bioag euBioAg Europe bestaat uit een team van specialisten in het winnen van natuurlijke humus en fulvinezuur producten voor de agrarische sector, hoveniers en de industrie. Naast het verstrekken van deze unieke producten, heeft BioAg Europe ook als doel de bekendheid van humus en fulvinezuur in algemene zin te kunnen vergroten.

Lees hier onze Privacy verklaring

Zo kunt u ons bereiken

Telefoon: 036-5239690 
Email: info@bioag.eu
Facebook: /fulvinezuur
Twitter: @fulvinezuur