Wat zijn humussubstanties?

Humuszuur, fulvinezuur en humin

Het volgende komt u hier over humussubstanties te weten

  1. De drie componenten van humus;
  2. De kwaliteit van fulvinezuur;
  3. De kwaliteit van humuszuur.

Humus is de bovenste laag van de bodem en is erg vruchtbaar. Het lijkt op compost, maar is verder verteerd dan compost. Doordat humus een verzameling van verschillende organische stoffen is wordt ook wel de verzamelnaam humus substanties gebruikt. Humus komt natuurlijk in het milieu voor in zowel de bodem (modder/turf, bruine kool, sedimenten) als in het water. De vorming van humus substanties gebeurd door de biodegradatie van dood organisch materiaal (planten en dieren resten), een proces dat humificatie wordt genoemd. Het is een proces dat zeer langzaam gaat, veel langzamer dan bijvoorbeeld de afbraak van planten en dierenresten waarbij compost wordt gevormd. Het duurt minimaal 6-12 maanden om een humusachtige substantie als compost te maken, maar in de natuur duurt de vorming van een humuslaag veel langer. Een humuslaag kan wel 40 miljoen jaar oud zijn. Een vuistregel over de kwaliteit is: hoe ouder hoe beter.

Humus substanties worden gekenmerkt door een hoog moleculair gewicht en de kleur die kan uiteenlopen van geel tot zwart. Humus substanties zijn de meest voorkomende organische macromoleculen in de natuur en hebben een hoog koolstofgehalte. Ze zijn een belangrijk onderdeel in de bodem, omdat ze een effect hebben op de fysische en chemische eigenschappen van de bodem en ze vruchtbaarheid van de grond verbeteren.

De drie componenten van humus

Humus substanties kunnen verdeeld worden in drie verschillende componenten, gebaseerd op hun oplosbaarheid;

  • Humuszuur: het component van humus dat niet oplosbaar is in water met een zeer lage pH waarde, maar wordt oplosbaar als de pH stijgt.
  • Fulvinezuur: het component van humus dat oplosbaar is bij elke pH waarde.
  • Humin: het component van humus dat onoplosbaar is in water bij elke pH waarde.

De kwaliteit van fulvinezuur

De precieze structuur en eigenschappen van humuszuur en fulvinezuur is erg afhankelijk van de bron waaruit het geïsoleerd is en de methode die hierbij gebruikt is. De kwaliteit van Fulvine- en Humuszuur kan daardoor sterk verschillen per leverancier. Een aantal vuistregels om de kwaliteit van fulvinezuur te bepalen:

  • Voor puur fulvinezuur geldt dat de kleur lichtgeel moet zijn. De kleur duidt op de zuiverheid.
  • Fulvinezuur moet zo ongebonden mogelijk zijn, zodat het zich kan binden aan voedingsstoffen. Een goede manier om de puurheid van fulvinezuur te bepalen is smaak. Fulvinezuur hoort smaakloos te zijn.
  • Fulvinezuur is volledig oplosbaar. In water mag zich dus geen afzetting vormen op de bodem.

De kwaliteit van humuszuur

Er is ook behoorlijk wat variatie in de kwaliteit van humuszuur. De definitie van humuszuur verschilt behoorlijk per aanbieder. Sommige verkopers zien humuszuur en fulvinezuur als één stof. Een vuistregel om de kwaliteit van humuszuur te beoordelen:

  • Hoe donkerder van kleur, hoe meer mineralen het aan zich bindt. Donkerder duidt dus op rijkdom.

Ieder mens krijgt fulvine- en humuszuur binnen via het voedsel. Maar door het gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en ouderdom van landbouwgronden, wordt de humuslaag langzamerhand onttrokken van de bodem. Hierdoor krijgt de mens minder fulvine- en humuszuur binnen op natuurlijke wijze.

kwaliteit humus fulvinezur

Nieuwsbrief

Voor het laatste humus en fulvinezuur nieuws

 

 

Over BioAg Europe

Blaadje logo bioag euBioAg Europe bestaat uit een team van specialisten in het winnen van natuurlijke humus en fulvinezuur producten voor de agrarische sector, hoveniers en de industrie. Naast het verstrekken van deze unieke producten, heeft BioAg Europe ook als doel de bekendheid van humus en fulvinezuur in algemene zin te kunnen vergroten.

Lees hier onze Privacy verklaring

Zo kunt u ons bereiken

Telefoon: 036-5239690 
Email: info@bioag.eu
Facebook: /fulvinezuur
Twitter: @fulvinezuur